top of page

Verktyg:


Hälsokollen – hur mår din verksamhet och var finns potentialen? Med en förhoppning om att göra det uppånervända ledarskapet så okrångligt som det bara går – och ändå få med det som krävs för att leda och lyckas i snabb förändring – har vi samlat ihop filosofin i en transformationsmetodik med tillhörande verktygslåda.


Den är trycktestad i olika branscher, i stora och små organisationer, och olika typer av utmaningar. Och den backas av forskning från olika perspektiv.


Metodiken och verktygen tar utgångspunkt i viktiga principer från till exempel kundresor, agila och datadrivna arbetssätt, och kombinerar det med kunskap om människor och beteenden – från beteendevetenskap till hjärnforskning. Och gång efter gång ser vi starka och hållbara resultat växa fram när metodiken används. Helt enkelt för att den bygger på att utveckla affären och människorna samtidigt och tillsammans.

Verktygen täcker in det som behövs, oavsett om det handlar om en mindre utmaning i ett enskilt team eller en större verksamhetstransformation. Men oavsett hur bra verktygslådan är, så krävs det en duktig snickare för att bygga ett starkt hus som håller även när förändringens vindar blåser. Det är här du kommer in. Använd verktygen på det sätt som passar dig och din verksamhet. Och anpassa alltid ordning och omfattning till varje specifik utmaning, organisation och kultur.

Hälsokollen är ett verktyg som snabbt visar hur långt ni har kommit i att vända pyramiden upp och ner – och var gapen finns – utifrån tre perspektiv:

• Business Power: Hur väl hänger vår affär med i förändringstakten? Klarar vi att leverera resultat även när kundernas behov och omvärldens förutsättningar förändras i snabb takt?

• Action Power: Har vi arbetssätt som gör att vi får ut mycket av våra insatser – även när tempot är högt och kraven på snabb anpassning och utveckling är stora?

• People Power: Har vi teamet, ledarskapet och kulturen som krävs för att lyckas – både nu och framåt?



Hälsokollen kan användas på flera sätt. Det vanligaste är att använda det i ett team eller en ledningsgrupp skapa en gemensam bild om nuläget i verksamheten och sedan enas om fokus framåt. Det fungerar också bra som behovsanalys i en större transformations-resa eller som kulturmätare vid uppföljning och utveckling i ett förändringsarbete. Och för dig som leder kan det ge värdefull insikt och viktiga nycklar om din egen verksamhet – och vad som behövs framåt.




Träning: Hälsokollen steg för steg

Exempel på hur du fyller i Hälsokollen
Exempel på hur du fyller i Hälsokollen

1.

Förbered individuellt:


Din slutsats om nuläget:

• Hur är det idag? Markera med ett kryss på skalan för var och en av de nio frågorna.

(Se exempel ovan)

• Reflektera – vad gjorde att du satte krysset just här? Notera gärna.


Din målbild om ett år:

• Vilka områden tycker du är extra viktiga att utveckla och förflytta framåt? Prioritera och välj max tre områden av de nio.

• Var vill du vara om ett år för vart och ett av dina tre prioriterade områden? Markera med rund ring. (Se exempel)

• Vad behöver göras för att förflytta oss från nuläget till målbilden? Vad är det viktigaste vi behöver fokusera på och kraftsamla kring? Notera.


2.

Om ni jobbar i team:


Dela med varandra och dra gemensam slutsats:

• Dela era reflektioner och slutsatser med varandra. Vilka likheter och skillnader ser ni?

• Kom överens om max tre områden av de nio som är extra viktiga för oss att utveckla och förflytta framåt tillsammans det kommande året.

• Enas om prioriterade aktiviteter – det viktigaste vi behöver göra – för att ta oss dit ni vill (vad/vem/när).


Hälsokollen:



Utdrag ur: Att leda uppånervänt -

en handbok för framtidens ledare, av Anna Philipson


Citera och referera gärna till texten så länge källan anges.


 
 
 

Comments


Good Accelerator ger dig ledarverktygen  - logotype
  • LinkedIn

Good Accelerator AB

Organisationsnummer 559108-5161

© Good Accelerator AB 2025

Good Accelerator är ett nätverk av ledare som bygger framgångsrika affärer genom att frigöra människors gemensamma kraft. Vi gör det genom att driva affärstransformation och ledarprogram med bas i vår beprövade Good Acc© metodik.  

bottom of page