- Carin Rehle
- 27 maj
- 4 min läsning

Röster från Framtidens ledare: Fanny Rosling
Möt Fanny Rosling - en av våra nominerade till hedersutmärkelsen Framtidens ledare 2025! Hej Fanny, vi är nyfikna på dig! Vad jobbar du med idag? Idag jobbar jag som stabschef och HR-chef på ett kommunalägt bolag, Uppsala arenor och fastigheter AB. I mitt uppdrag så coachar jag mina fantastiska medarbetare till att koordinera styrning och ledning av bolaget. Vi jobbar tillsammans för att på ett modernt och fräscht sätt sy ihop en proaktiv och hälsofrämjande HR med kvalitet och strategisk planering. Tillit som styr- och ledningsform är en viktig kulturfråga och ledningsfilosofi, men genomslagskraften syns när vi bygger in den i våra strukturer. Vi jobbar mycket med hur vi efterfrågar förslag till beslut, involverar och nyfiket intresserar oss för idéer som styrkedja.
"Vad är det viktigaste du lärt dig om ledarskap hittills, och hur har det påverkat dig?" Det viktigaste jag har lärt mig om ledarskap är att alltid våga ifrågasätta mig själv i vad jag tror och försöka ta reda på varför. Det vill säga att alltid utmana mina egna tankar utifrån vad som händer runt omkring mig. Men en av de starkaste lärdomarna jag tagit med mig inom ledarskap kommer från när jag satt i krisledning för socialtjänst och vård/omsorg under pandemin. Under kriser sätts ledarskapet och chefskapet på sin spets. Ens agerande och beslutsfattande kan få stor påverkan på kort och lång sikt.
Under pandemin och även efter har begreppet ”icke-beslut” följt mig mycket i vardagen. I krisledning behövde vi göra bedömningar om frågor kunde avvakta några dagar eller inte och vilka effekter det skulle kunna medföra för de mest utsatta i samhället. I vardagen utanför kriserna så tar vi ett antal icke-beslut, men reflekterar kanske inte ens över vilka effekter det ger för de vi finns till för. Jag försöker att ha den lärdomen i åtanke och ta ställning utifrån principen vilka konsekvenser ett uteblivet beslut kan tänkas medföra.
"Hur ser du på begreppet Framtidens ledare: vad är det egentligen, vad innebär det, och vad tror du kommer att vara extra viktigt som ledare framåt?" Jag tror att det kommer vara extra viktigt att hitta och lyfta ledare som vill skapa skillnad på riktigt och har mod att stå upp för sina värderingar. Även när det finns risk att det medför negativa konsekvenser för en själv. Det kan låta krasst men jag tror verkligen att det är en av nycklarna för att våga ta tag i det obekväma och driva förändringsledning, på riktigt. Jag tror också att framtidens ledare har kommit till insikt att en verksamhet drivs av dess medarbetare. Framtidens ledare har det här synsättet i sitt DNA och jobbar ihärdigt med att få ihop styrning med mjuka värden utifrån det. En kultur, ett proaktivt självledarskap och medarbetares idéer är inte någon sidoprodukt utan det behöver vara en del i den ordinarie styrningen. För att lyckas som ledare framöver tror jag att chefer och ledare behöver se sig själva som en coach, en lots som på ett prestigelöst sätt finns till för andra.
"Hur tycker du att ledare med olika erfarenhet och perspektiv behöver lära av varandra?"
-Jag tror att ledare med olika erfarenheter och perspektiv behöver lära med varandra, tillsammans. Samarbeten mellan huvudmän, mellan offentlig sektor, näringsliv, civilsamhälle och akademin är direkt avgörande för att tillvarata samhällets resurser nu och framöver. Särskilt med tanke på de utmaningar vi står i med befolkningsprognoser och kompetensförsörjning. Vi behöver gemensamt och innovativt skapa möjligheter att lösa samhällets utmaningar på helt andra sätt än att fylla upp de fotspår vi går i idag. Exempelvis behöver vi se på utmaningen med otrygghet, psykisk ohälsa, utanförskap och stöd av en del insatser från myndigheter på ett annat sätt. Vi behöver titta på människan och hitta gemensamma nämnare i tidiga skeden. Vi behöver våga satsa på förebyggande insatser för att exempelvis främja social gemenskap, och samla kraft mot ofrivillig ensamhet.
"Hur vill du bidra till att utveckla ditt eget och andras ledarskap?" - Jag skulle vilja fortsätta skruva på mitt ledarskap genom att visa på nya sätt att ta oss an samhällets utmaningar. Är helt övertygad om att en tillitsbaserad styrning och ledning är den fortsatta vägen framåt men ser utmaningar i en allt för reglerad verklighet som inte alltid gynnar de vi finns till för. "Om du får önska fritt: vad gör du om fem år?" - Vad jag gör om fem år får nog visa sig men försöker balansera livet som småbarnsmamma och månskensbonde på vår hästgård med att befinna mig i en kontext där jag får möjlighet att göra verklig skillnad i samhällsutmaningar. Jag jobbar troligen med uppdrag där det inte finns en utstakad väg eller lösningar som är svårlokaliserade. Tack Emilia – så många kloka tankar som ger hopp om framtiden och ledarskapet som behövs idag och imorgon. Vi ser fram emot att följa din ledarresa framåt – du är viktig!
Om Good Accelerators hedersutmärkelse Framtidens Ledare
Framtidens ledare behövs redan idag – och utmärkelsen Framtidens ledare är en del av Good Accelerators uppdrag att vända pyramider och sprida gott ledarskap så brett och långt som möjligt.
Med utmärkelsen vill vi lyfta unga ledare som strävar efter att göra positiv skillnad – genom sitt ledarskap, genom vilka de är och genom hur de agerar. Ledare som utmärker sig genom att visa mod, nyfikenhet och ödmjukhet.
Comentários