
Utdrag ur: Att leda uppånervänt - en handbok för framtidens ledare, av Anna Philipson
© Anna Philipson. Citera och referera gärna till texten så länge källan anges.
Så länge du inte är en fullständig baksätespassagerare på jobbet och i livet, så har du en ledarroll. Vi människor påverkas av och påverkar varandra hela tiden. På jobbet, i familjen och i alla andra sammanhang.
Att vi alla leder är kanske universellt, men hur du leder är helt personligt. Jag kan inte leda som du och du kan inte leda som jag. Precis som det ska vara. Vi är unika varelser och inte produkter av en fabrik som spottar ut standardiserat ledarskap på löpande band. Därför kan det uppånervända ledarskapet se olika ut, och du behöver prova dig fram till vilka metoder och verktyg som passar dig personligen och i just din verksamhet.
Så hur kan du veta om det uppånervända ledarskapet passar dig? Ja, det handlar helt enkelt om att känna efter och prova. Om det du läser här i boken känns bra i hjärtat och hjärnan, kanske till och med i kroppen, så är det förmodligen rätt för dig. Men även om det känns rätt, så kan de olika metoderna och verktygen kännas ovana i början. Som om vi vänder våra invanda mönster och sätt att leda och styra upp och ner. Om det är så, så håll ut; efter ett tag brukar det kännas enkelt och självklart. Och kom ihåg; du kommer att (och ska!) göra det på ditt eget unika sätt. Att leda uppånervänt är en personlig resa för oss alla. Här är min.
Affärer i stor skala bygger på det lilla
Jag har varit VD i stora och mindre företag och lett verksamheter med tusentals människor. Den enda gemensamma faktorn i alla de jobb jag haft genom åren är att snabb förändring och utveckling har varit en förutsättning för att lyckas. Min jobbvardag har för det mesta varit mitt i en orkan av ny teknik, nya utspel från konkurrenter, digitalisering som ändrar förutsättningarna, och globala spelare som kliver in på marknaden och plötsligt ändrar spelplanen, och vi har ofta varit under hårt tryck. Skulle jag sammanfatta mitt ledarskap skulle jag säga att mitt hantverk är att leda i stor skala i snabb förändring.
För att spåra var det började för mig, behöver vi återvända till en helt annan vardag. Min viktigaste grundkurs kommer nämligen från att leda i liten skala.
När jag var tretton år och började jobba i mina föräldrars optikerbutik fick jag en kort introduktion av min mamma. Hon sa ungefär så här: “Kunderna är det viktigaste vi har”. När du har hjälpt en kund ska ni kunna träffas på torget på lördag och skaka hand och bli glada att ni ses. ”Håll ordning på pengarna”. Det finns tre hundra kronor i växelkassan. Om du tar tio kronor ur den för att du saknar växel, så behöver du lägga tillbaka dem innan vi stänger och räknar kassan. Behövs det, så får du gå till banken och växla till dig tiokronorssedlar (det här var några år sedan) i god tid innan vi stänger så att du säkert lägger tillbaka rätt belopp. Annars stämmer inte kassan. ”Så, då är det bara att gå ut i butiken och prova, och får du problem så säger du till på direkten och ber om hjälp. Det är det snabbaste sättet att lära sig.”
Detta var den grundkurs på någon minut som jag fick innan jag började mitt första jobb och den innehåller fortfarande djupare kunskap än många exklusiva ledarutbildningar jag gått senare i livet.
“Kunderna är det viktigaste vi har” handlar såklart om att hålla fokus på våra kunder och deras behov. Men på en djupare nivå handlar det om att hålla ögonen på behovet i alla lägen. Kunder, talanger, viktiga partners och andra personer som är viktiga för oss och vårt företag har alla sina olika behov; de röstar med fötterna och möter vi inte deras förväntningar så lämnar de förr eller senare. Ju bättre koll vi har på kunderna och behoven, desto enklare blir det att fatta kloka beslut och göra rätt saker och desto bättre kommer det att gå. Svårare är det inte i teorin, men däremot kan det vara svårt att omsätta i praktiken.
”Håll ordning på pengarna” handlar om att det i grunden inte finns några finansiella modeller som är viktigare än ”pengar in, pengar ut, pengar kvar”. Har vi koll på det hela tiden, varje dag, så har vi koll på vår affär. Så fort vi börjar krångla till livet med att styra på vissa rader i resultat- eller balansräkningen eller röra oss med snajdiga finansiella begrepp så är vi på hal is. Det blir svårare att förstå vad som är riktiga pengar, vi blir teoretiska, tappar vår känsla för vad som är värdeskapande och inte, och riskerar att köra snett utan att ens se det själva. Och kom ihåg att kassan ska räknas ihop varje dag – inte en gång i månaden!
”Så, då är det bara att gå ut och prova, och får du problem så säger du till på direkten” handlar om det egna ansvarstagandet och att prova och göra – även det vi inte känner oss helt trygga med – för att lära och utveckla både oss själva och verksamheten. Men också om att säga till direkt om något inte fungerar eller om vi får problem för bara då kan vi åtgärda det så snabbt det går. Därför är en viktig del av ledarjobbet att vänta dig att alla ser och gör det som behövs, samtidigt som du finns där, stöttar upp och hjälper till när det krävs.
Min erfarenhet är att affärer och ledarskap i sin kärna är enklast och tydligast i liten skala. När vi kan och vågar hålla i den enkelheten även när vi skalar upp, så bygger vi hållbart, smart och effektivt.
Att leda i snabb förändring
Under mina år i näringslivet har förändringshastigheten accelererat och flexibilitet och snabbrörlighet har blivit ett måste. Och det ställer större krav på hur vi leder och styr våra företag. Jag har genomlevt min beskärda del av företagspolitik, byråkrati och maktspel i de traditionella strukturerna och jag har varit en del av problemet. Jag har sett begåvade kollegor kämpa, förlora energi och hälsa och så småningom lämna sina jobb på grund av dåligt ledarskap och styrning. Och tidvis har det varit svårare än annars att hålla min mammas kloka ord levande. Vi har hamnat för långt från kunderna, blivit för långsamma i att förstå och agera på förändring och vi har slösat bort mänsklig kraft och talang. Så småningom har stress, press och vikande finansiella resultat följt i en negativ spiral som har accelererat fortare och fortare.
Men jag har också upplevt motsatsen. En fördel med att jobba nära ny teknik och snabb utveckling är att det finns en öppenhet för nya idéer och influenser. Design thinking, agilt, lean, datadrivet, självledarskap är några av alla de begrepp och metoder som florerar inom modern affärsutveckling, innovation och ledarskap. Ibland avfärdas de som buzzwords, men de grundar sig på viktiga principer som är avgörande för att lyckas i en snabbrörlig och komplex värld. I sin kärna är de flesta av dem enkla och naturliga och ligger förvånansvärt nära mammas principer, även om hon helt säkert skulle säga att det handlar om sunt förnuft och att man inte behöver krångla till saker i onödan.
Men när metoderna blir för många och vi håller för hårt i dem kan de också skapa problem och bli nya vattendelare i organisationen: medan IT-avdelningen jobbar agilt diskuterar marknadsavdelningen kundresor, ekonomiavdelningen vill gå mot realtidsdata och AI-stöd i analysverktygen, och HR-avdelningen håller självledarskapets fana högt. Trots att de i mångt och mycket bygger på samma principer; att börja med kunderna och deras behov, anpassa oss snabbt när det behövs och hela tiden göra, lära och utvecklas utifrån fakta och feedback, så skapar de spänningar och motsättningar mellan människor och avdelningar, och vi tappar kanske till och med kopplingen till vårt eget sunda förnuft.
En viktig framgångsfaktor i min egen verktygslåda som ledare har därför varit att hålla mig till kärnan och grundprinciperna och samtidigt skala av och hålla verktyg och metoder så okrångliga och nära det sunda förnuftet det går. Det handlar om att göra det enkelt för alla att kliva på och använda samma arbetssätt och verktyg. På så sätt skapar vi ett gemensamt språk och mindset som kopplar ihop oss hela vägen från styrelsen till den nya kollegan i kundtjänst, och då blir det lättare att förstå varandra och dra åt samma håll. Metodik och verktyg är där för att underlätta och stötta, inte för att krångla till och dela upp.
När jag med åren har förstått mer om vad som driver oss som människor och varför vi beter oss som vi gör, har den kanske allra viktigaste pusselbiten kommit på plats. För allt blir lättare när vi utvecklar människorna och verksamheten samtidigt och tillsammans.
Det här är också kärnan i det uppånervända ledarskapet. När jag väl fick uppleva hur det kan frigöra den gemensamma kraften, och hur både affärer och människor håller och växer över tid, så blev det grunden i den ledarfilosofi som var rätt för mig.
// Anna
En reflektionspaus: Din personliga resa -vad präglar dig och vad är viktigt för dig?
Reflektera över din egen personliga resa. Vad har format dig i livet och på jobbet, hur har det påverkat dig och hur märks det i den du är idag? Vilka olika ledarroller har du i livet och på jobbet? Är någon extra viktig för dig och varför? Vilka erfarenheter har gett extra stort avtryck? Ser du någon röd tråd? Vilka drag är konstanta över tid och sammanhang och vad förändras? Vad präglar just dig som person, i ditt jobb och som ledare? Finns det något som är extra viktigt, eller till och med avgörande, för att du ska må bra, kunna bidra och känna att du kommer till din rätt i livet, på jobbet och som ledare?
Comments